сряда, 20 май 2015 г.

УНИВЕРСАЛНИ ОГНЕУПОРНИ И ВОДОУСТОЙЧИВИ ПЛОСКОСТИ ОТ МАГНЕЗИЕВ ОКСИД

УНИВЕРСАЛНИ ОГНЕУПОРНИ И ВОДОУСТОЙЧИВИ
ПЛОСКОСТИ ОТ МАГНЕЗИЕВ ОКСИД
Premium Water & Fire Resistant Boards
WELL-PANEL® е революционен материал, създаден в началото на новия век, в основата на патентованата му формула Premium* е цимент от магнезиев оксид (MgO - получен след високо-термична обработка на вулканична пепел). Днес той е универсален лидер на пазара на строителните материали, който съчетава в едно уникални огнеупорни качества, абсолютна водоустойчивост, висока еластичност, якост, екология и простота за работа.
Издържа почти на всичко: замества кофражните платна при фундаментни работи в морска вода, предпочитан е за защита на конструкциите на небостъргачите от пожар, изпълнява роля на вътрешна обшивка на корпуси в авиационната промишленост, служи при формоване в доменните пещи, незаменим е в сухото строителство.

Структура на WELL-PANEL® - Premium
1
Лицев повърхностен Mg-циментов лой (гладък)
2
Преден армиращ фронт от един слой фибростъклена мрежа с растер 4х4 мм и един слой нетъкан вълнен текстил
3
Циментова консистенция  от MgO, MgCl2, перлит, органичен чипс и пълнител по патентована формула
4
Заден армиращ фронт от един слой фибростъклена мрежа с растер 4х4 мм и един слой вълнен текстил
5
Заден повърхностен Mg-циментов слой (грапав)
  
*Premium - сив материал с високо съдържание на термично обработен при tº≥1000°C MgO, с повишени показатели за изключително отговорни обекти. Преминал тестове в Европа и единствения сертифициран стъкломагнезит по EN-стандартите.

Технически характеристики на Premium плоскости WELL-PANEL® 
·         Размери - плоскостите WELL-PANEL® Premium са с традиционната за Европа широчина  1200 мм и дължина 2250 мм. Произвеждаме плоскости с дебелини от 3 до 20 мм. Наличните дебелини в България са 6, 8, 10 и 12мм. Материалът е палетизиран.
·         Плътност - 953% кг/м3 (EN12467)
  • Повърхнини - и двете повърхнини на WELL-PANEL® Premium са работни. Плоскостите са огледално гладки от едната си страна (готови за боядисване, лепене на тапети или хидроизолация) и са с грапава фабрична текстура от другата (за по-добра адхезия на лепилата при залепване на камък или гранитогрес).
  • Огнеустойчивост - Всички дебелини на продукта WELL-PANEL® Premium се отнасят към група “Негорими материали” и са класифицирани с най-високия Клас за реакция на огън „A1” в съответствие с EN 13501-1:2007+A1:2009. Не се запалват при стандартните температури за изпитване на строителни материали по БДС EN ISO 1182:2011 и БДС IN ISO 1716:2010, както и над 1200 °C. Стена, изградена от всяка страна само с 1 пласт WELL-PANEL®  с дебелина 10мм и пълнеж от 2 пласта каменна вата с висока плътност и дебелина 50мм притежава устойчивост  на огън над 120 мин съгласно изискванията по EN 1363-1 и EN 1364-1.
·         Влагоустойчивост и мразоустойчивост - 500-часовите циклични лабораторни изпитания в съответствие с EN 321:2001 (включват неколкократен 70ч. престой във водна среда, 24ч. в камера при -25°C и 70ч. сушене при 70°C) на WELL-PANEL® Premium показват, че материалът е абсолютно влагоустойчив и не променя формата и линейните си размери при различни температурни режими. Процентът на хигроскопична деформация (промяна на формата във влажно състояние) е 0,3%След престой във водна среда (басейни или дори морска вода) възстановява 100% геометрията си след изсушаване. Материалът има висока степен на съпротивление към въздействието на неблагоприятни и променящи се климатични условия. Съхранява антикорозийните си  свойства при температура -40оC. Може да се използва за стени и тавани на сауни и хладилни камери.
·         Еластичност - за разлика от традиционните портланд-циментови плоскости WELL-PANEL® са еластични. Лист с дебелина 8мм позволява да бъде огъван с радиус 8м.  

  • Съдържание на влага - тестовете, проведени от ITC в съответствие с EN 322:1993 показват, че материалът може да абсорбира влага до 15,7% в сухо състояние, като при това не губи якост си и не се деформира.

  • Якост -  WELL-PANEL® има високи противоударни свойства и повишена якост. Якостта на опън перпендикулярно на равнината на материала съобразно EN 319 за най-използваната дебелина 10мм е 1,77 N/mm2. Якостта на огъване перпендикулярно на равнината на плочата по EN 12467 за същата дебелина е 7,6 MPa – една от най-високите между строителните материали.

  • Шумоизолация  Материалът има великолепно звукопоглъщане и осигурява висока звукоизолация. Система преградна стена изградена от па 1 пласт WELL-PANEL® едностранно, 2 вътрешни пласта минерална вата с висока плътност и дебелина 50мм плюс въздушна междина 20мм осигурява звукопоглъщане 54dB, измерено по EN ISO 10140-2:2010.

  • Топлоизолация - Продуктите WELL-PANEL® имат един от най-ниските в областта на сухото строителство коефициенти на топлопроводимост. λ=0,22 Wt/m

  • Екологичност -  За производството на плоскостите WELL-PANEL® се използват природни минерални суровини и растителни влакна. Показателят на радиоактивност е десетократно по-нисък от допустимите в Европа стандарти за строителни материали. Тестовете на ITC отхвърлят  съдържание на азбест, формалдехид и други вредни вещества. Материалът е безопасен за хората, а Green guard (USA) допуска да бъде използван в детски градини, училища, заведения за обществено хранене и да бъде в контакт с хранителни продукти.

  • Устойчивост на химикали - На WELL-PANEL®  не оказват влияние концентрирани разтвори на киселини, соли и др. Той не се страхува от разяждащи алкали, керосин, бензин, минерални масла.

  • Противонасекомни и противогъбични свойства - За разлика от дървесните и дървесно-влакнестите материали, плоскостите WELL-PANEL®  не задържат и не могат да бъдат разрушени от насекоми, гъбички и мухъл.

  • Лекота на конструкциите - Конструкциите включващи в състава си  плоскости WELL-PANEL® са от 30 до 60% по-леки от подобни от гипсокартон, гипсофазер  или циментовлакнести листове. При относително еднакво обемно тегло на материалите WELL-PANEL® са в пъти по-сдрави и затова стандартната дебелина на плоскостите може да бъде намалена с 30-50%.

дебелина
Тегло на 1кв.м. плоскост WELL PANEL®
6мм
5,7 кг.
8мм
7,6 кг.
10мм
9,5 кг.
12мм
11,4 кг.

  • Удобство и лекота на обработването - Не се изискват специални инструменти и приспособления. WELL-PANEL® се реже лесно, добре държи пирони, винтове и скоби; отлично се лепи, боядисва и обработва (рязане на дадената плоча може да се извършва аналогично, както и на гипсофазерната - с макетен нож). Плочата се монтира както върху метални каркаси, така и върху дървесни скари. Двете работни повърхности на плоскостта позволяват тя да бъде боядисана, измазана или облепена с керамика и др. Преди обработка на листата, избор на материали и монтаж да се прочете внимателно инструкцията за монтаж на производителя.


Основни технически характеристики на плоскостите WELL-PANEL® Premium


Параметър


Стойност (за В=10 mm)
Плътност
kg/m3

950 ± 3%

Размер
мм
10/1200/2250
Устойчивост на удар
KJ/m2

≥10

Якост на огъване за 12мм плоскост
MPa
7,6
Якост на опън за 12мм плоскост (средно)
N/mm2
1,77
Съдържание на влага
%

<14,7

K топлопроводимост λ
Wt/m.K

≤0,22

Шумоизолация, dB
dB
46

Съдържание на азбест и формалдехиди
%
0
Влагоустойчивост чрез циклично изпитване
часа
≥500
Пожарно-технически характеристики
клас

А1



Сравнителна таблица на физико-механическите показатели на използваните в строителството материали днес

Материал/
Показател


WELL-PANEL®
12мм

Гипсокартон водо/пожаро устойчив
12,5мм


Циментови панели
12,5мм
вид
мярка
http://img.diytrade.com/cdimg/451386/7836718/0/1231561516/cement_board.jpg
Плътност

kg/m³
950
1000
1200
Якост на натиск
KN/m²
20,0
2,0
7,0
Якост на огъване
MPa
7,6
3,5
10,0
Коефициент на топлопроводимост λ
W/mК
0,22
0,37
0,56
Възпламеняемост
клас
Негорим
А1
Не лесно запалим
А2
Негорим
А1
Термично линейно   разширение
-20 ÷ +20C
%
≤0,01
0,5-2
≤0,15
Шумозаглушаване
(1 слой двустранно )
Db
54
35
16
Повърхностна твърдост
MPa
8,3
1,8
9,8
Промяна на геометрията във водна среда
за време
%

0,30%


30%

0,35%

Обща сравнителна таблица на WELL-PANEL® с други строителни материали
Свойства
WELL-PANEL®
Гипс-картон
Шпер-плат,
OSB

Плоскости от цимент

Пожароустойчивост и негоримост
+
+
Водо и влагоустойчивост
+
+
Устойчивна мухъл и насекоми
+
+
Възможност за обработка с лакове
+
-
+
+
Основа за полагане на тапети
+
+
Основа за фаянс, теракота, грес
+
+
Звуко и топло-изолация
+
+
+
Екологичност
+
Дълговечност
+
+
Ниска относителна маса
+
+



Варианти за използване на WELL-PANEL® в строителството:
·   за защита и облицовка на всички видове метални и дървени конструкции
·   вместо сандвич-панели за стени на промишлени халета
·   за покриване на покриви (под керемиди или изолации)
·   за облицовка на стени и създаване на вътрешни стени и прегради
·   като допълнителна изолация на фундаменти и асансьорни шахти
·   за изпълнение на окачени фасади и подеркерни пространства
·   за въздуховоди и вентилации вкл. при висока температура
·   вместо кофражни платна
·   за направа на окачени тавани и шумоизолации
·   за изработка на двойни подове
·   за едроплощно саниране на сгради
·   за високоволтови стаи, трафопостове, ел.табла
·   за резервоари и басейни (под облицовъчния слой)
·   като допълнителна външна и вътрешна звуко и топло-изолация
·   за изработка на камини
·   за изработка на противопожарни стени и врати
·   в бани и сауни
·   за израбтка на външни огради и рекламни щитове

Препоръчителни дебелини на използваните плоскости WELL-PANEL® в строителството:


·         Окачени тавани- 6мм
·         Облицовка на външни фасади и подеркери- 10мм
·         Облицовка на вътрешни стени- 6-8 мм
·         Изграждане на самоносещи стенни конструкции и прегради- 10мм
·         Подове- 2х12мм
·         Покриви - 10-12мм
·         Кофраж- над 12мм, след съгласуване с конструктор!


Няма коментари:

Публикуване на коментар